Gå til hjemmesiden

Kroatien

Generelt

Kroatien er medlem af EU.

Tid

I Kroatien er klokken det samme som i København, Paris og Rom.

Sprog

Serbokroatisk, men mange steder forstår de også både tysk og engelsk.

Grænseformaliteter

Mange formaliteter og aftaler omkring sager som nødvendige rejsedokumenter, bildokumenter, krav til dit transport- og opholdsmiddel, sygdomsudgifter og medtagning af dyr er ikke udelukkende afhængig af destinationslandet, men også af dit afrejsested og din nationalitet. Også længden af dit ophold spiller herved en rolle.

Vi råder dig derfor til inden afrejse at undersøge hos de relevante instanser:

  • hvilke rejsedokumenter du har brug for til dig selv og dine medrejsende
  • hvilke dokumenter du har brug for til din bil
  • hvilke krav din campingvogn skal opfylde
  • hvilke varer du må tage ind og ud af landet
  • hvordan du i tilfælde af ulykke eller sygdom kan sikre og betale medicinsk behandling på dit feriested
  • om du kan medbringe husdyr. Tag i god tid inden kontakt med din dyrlæge. Vedkommende kan give dig information omkring relevante vaccinationer, bevis herfor og forpligtelser ved tilbagekomst. Ligeledes er det klogt, at tjekke om der i dit ferieland gælder bestemte betingelser for husdyr i det offentlige liv. Således skal hunde i nogle lande altid transporteres med mundkurv på eller bag tremmer.

Mange generelle informationer finder du på www.europa.eu men sørg for at du selv indhenter den information, som er relevant for din specifikke situation.

For at få information om nye toldregler, kan du i dit eget land tage kontakt med dit ferielands repræsentanter.

Læs videre

Valuta og pengesager

Møntenheden i Kroatien er kuna (HRK). Kurs september 2016: 1 DKK = 1,01 HRK. 1 HRK = 0,99 DKK. I næsten hele Kroatien bliver euroen også accepteret.

Pengeautomater

Der er nok af pengeautomater i Kroatien.

Kreditkort

Alle kreditkort og travellercheques bliver accepteret. Du kan veksle penge i bankerne samt på vekselkontorerne.

Åbningstider og helligdage

Bankerne

Bankerne holder på hverdage åbent til kl. 19.00 og om lørdagen til kl. 13.00.

Forretninger

De fleste forretninger holder på hverdage åbent til kl. 20.00 og om lørdagen og søndagen til kl. 14.00.

Apoteker

Apotekerne holder på hverdage som regel åbent fra kl. 8.00 til kl. 13.00 og fra kl. 15.00 til kl. 19.00 og om lørdagen til kl. 14.00.

Helligdage
  • Nytårsdag
  • 6. januar (helligtrekonger)
  • påskedagene
  • 1. maj (arbejdernes internationale kampdag)
  • 15. juni (sakramentedag)
  • 22. juni (antifascistisk kampdag)
  • 25. juni (national helligdag)
  • 5. august (national takkedag)
  • 15. august (Mariæ himmelfart)
  • 8. oktober (uafhængighedsdag)
  • allehelgensdag
  • juledagene

Kommunikation

(Mobil)telefon

Mobiltelefonnettet fungerer godt i hele Kroatien. Der er et 3G-net for mobil internet.

Wifi, internet

I et antal byer er der internetcaféer. Wifi bliver mere og mere almindeligt.

Postkontorer

For det meste holder postkontorerne åbent til kl. 19.00. På de vigtigste turistiske steder holder nogle postkontorerne også åbent om lørdagen og om søndagen.

Veje og trafik

Vejnetværk

Det er kun ude på landet, at du kan komme ud for ikke-asfalterede veje. Dat kan ikke anbefales at køre på disse veje efter mørkets frembrud. Hvis du er forsikret, kan du kontakte vejhjælpen (HAK) på tlf.: 987.

Færdselsregler

Biler i rundkørsler har forkørselsret. På bjergveje har den opadkørende trafik forkørselsret.Promillegrænsen er 0,5‰. Det er obligatorisk at køre med nærlys fra den sidste søndag i oktober til den sidste søndag i marts. Gør under kørslen kun brug af en håndfri telefon. Det er forbudt at indhale skolebusser, der står stille ved stoppestedet for at lade passagerer stige op og af. Når du er i gang med at overhale, skal du hele tiden angive retning. Du skal melde ulykker til det lokale politi. I vintermånederne (fra begyndelsen af november til slutningen af april) skal du bruge snekæder på bilen, hvis du ikke har vinterdæk.

Navigation

Det vides ikke, hvorvidt det er tilladt at gøre brug af navigationsapparat eller mobiltelefon for at lokaliserer de faste radarkontrolposter.

Campingvogn/ campingbil

Køretøjer med campingvogn eller anhængere skal have to advarselstrekanter. Det er en god ide at medbringe købsbevis for dyrt apparatur, der befinder sig i din campingvogn eller campingbil.

Maksimalt tilladte mål

Højde 4m, bredte 2,50m og maksimale længde 18,75m (hvoraf påhængsvognen maks. 12m).

Brændstof

Det er nemt nok at få fat i benzin og diesel. Det er nogenlunde nemt at få fat i LPG, især i de større byer samt langs motorvejene.

Tankstationer

Tankstationerne holder for det meste åbent fra kl. 7.00 til kl. 20.00, og om sommeren helt til kl. 22.00. Kreditkort accepteres kun på få tankstationer.

Betalingsveje

Næsten alle motorveje i Kroatien er betalingsveje. Du kan betale med euro, med kuna eller med kreditkort. Du kan læse yderligere information herom på www.hac.hr På broen til Krk, i Ucka-tunnelen mellem Rovinj og Rijeka samt i Mirna-viadukten mellem Rovinj og Umag skal du betale en speciel vejskat.

Alarmnumre

112: Det landsdækkende alarmnummer for at få fat i politi, brandvæsen eller ambulance.

Campere

I juli og august er det meget svært at finde en fri plads på campingpladserne i Istrien og ved Dalmatiens nordlige kyster. Der er det en god ide at reservere plads i højsæsonen, hvis du ønsker at campere. Underholdningsmulighederne er gode i sammenligning med hvad der er normalt i Europa. Det er normalt, at der er underholdning på de store campingpladser. Kroatien er meget på mode blandt naturister.

På grund af at arbejdet på motorvejen mellem Zagreb og Dubrovnik skrider frem, bliver campingpladserne, der ligger ved de midterste og sydlige kyster i Dalmatien, mere og mere populære. De ofte idylliske campingpladser på øerne er især egnede for teltcampister.

Det er ikke tilladt at campere langs vejene eller i naturen.

Praktisk

Sørg for altid at have en adapter til stikkontakterne med.