Gå til hjemmesiden

Grækenland

Generelt

Grækenland er medlem af EU.

Tid

I Grækenland er de en time forud i forhold til København, Paris og Rom.

Sprog

Græsk, men grækerne forstå ofte også både engelsk og tysk.

Grænseformaliteter

Mange formaliteter og aftaler omkring sager som nødvendige rejsedokumenter, bildokumenter, krav til dit transport- og opholdsmiddel, sygdomsudgifter og medtagning af dyr er ikke udelukkende afhængig af destinationslandet, men også af dit afrejsested og din nationalitet. Også længden af dit ophold spiller herved en rolle.

Vi råder dig derfor til inden afrejse at undersøge hos de relevante instanser:

  • hvilke rejsedokumenter du har brug for til dig selv og dine medrejsende
  • hvilke dokumenter du har brug for til din bil
  • hvilke krav din campingvogn skal opfylde
  • hvilke varer du må tage ind og ud af landet
  • hvordan du i tilfælde af ulykke eller sygdom kan sikre og betale medicinsk behandling på dit feriested
  • om du kan medbringe husdyr. Tag i god tid inden kontakt med din dyrlæge. Vedkommende kan give dig information omkring relevante vaccinationer, bevis herfor og forpligtelser ved tilbagekomst. Ligeledes er det klogt, at tjekke om der i dit ferieland gælder bestemte betingelser for husdyr i det offentlige liv. Således skal hunde i nogle lande altid transporteres med mundkurv på eller bag tremmer.

Mange generelle informationer finder du på www.europa.eu men sørg for at du selv indhenter den information, som er relevant for din specifikke situation.

For at få information om nye toldregler, kan du i dit eget land tage kontakt med dit ferielands repræsentanter.

Læs videre

Valuta og pengesager

Møntenheden i Grækenland er euro. Kurs september 2016: 1 DKK = 0,13 EUR. Hvis du hæver penge, vær da opmærksom på at nogle automater først giver dig pengene, før de giver dig dit kort tilbage.

Kreditkort

De fleste steder kan du betale med kreditkort. Større hoteller, restauranter, butikskæder og biludlejere tager imod kreditkort. Det kan anbefales at tage nok af penge med.

Åbningstider og helligdage

Banker

Bankerne holder åbnet til kl. 14.00. I de store byer samt i turistområder holder nogle af bankerne også åbent om aftenen samt om lørdagen.

Forretninger

De græske forretninger har forskellige åbningstider henholdsvis sommer og vinter. Om vinteren holder de mandag og onsdag åbent til kl. 16.30, tirsdag, torsdag og fredag til kl. 14.00 og om aftenen fra kl. 17.00 til kl. 20.00. Om lørdagen holder de åbent til kl. 15.00. Om sommeren holder forretningerne mandag, onsdag og lørdag åbent til kl. 14.00, tirsdag, torsdag og fredag til kl. 14.00 og om aftenen fra kl. 17.30 til kl. 20.30.

Apoteker

Prisen for medicin er en hel del lavere end den er i Danmark. Vær opmærksom på at det er begrænset, hvad der er at få af specialhjælp på de græske øer. Apotekerne holder åbent til kl. 14.00. I de større byer holder nogle af apotekerne derudover også åbent mellem kl. 17.30 og kl. 22.00.

Helligdage
  • Nytårsdag
  • 6. januar (helligtrekonger)
  • 27. februar (Kathara Deftera)
  • 25. marts (uafhængighedsdag)
  • langfredag
  • 16.-17. april påskedagene (ortodoks)
  • 1. maj (arbejderbevægelsens internationale kampdag)
  • 4.-5. juni pinsedagene (ortodoks)
  • 15. august (Mariæ himmelfartsdag)
  • 28. oktober (national helligdag)
  • juledagene

Kommunikation

(Mobil)telefon

Mobiltelefonnettet fungerer godt i hele Grækenland. Der er et 3G-net for mobil internet.

Wifi, internet

Internetcaféer findes især i større byer samt i turistområder.

Post

De græske postkontorer hedder 'tachydromeia'. De holder åbent på hverdage til kl. 19.00, ude på landet dog kun til kl. 14.00.

Veje og trafik

Vejnetværk

Græske bilister holder sig ikke altid lige godt til trafikreglerne! På de græske øer, med undtagelse af Kreta, er det begrænset, hvad der er af vejnetværk. Dat kan ikke anbefales at køre efter mørkets frembrud uden for byerne. Hvis du er forsikret, kan du få hjælp af den græske vejhjælp (ELPA) på tlf.: 10400.

Færdselsregler

Inden for bymæssig bebyggelse har trafik fra højre forkørselsret, uden for bymæssig bebyggelse har trafikken på hovedveje forkørselsret. Når du kører i en rundkørsel, har trafikken, der kommer fra højre, forkørselsret. Stigende trafikkanter på bjergveje har forkørselsret over for dalende trafikkanter.

Promillegrænsen ligger på 0,5‰. Det er ikke obligatorisk at have lys på om dagen. Gør under kørslen kun brug af en håndfri telefon. Det er kun obligatorisk at have sikkerhedssele på, når du sidder på et af forsæderne. Du må ikke ryge i bilen, hvis der er et barn under 12 år tilstede. Det er ikke obligatorisk at have vinterdæk på bilen.

Navigation

Det er tilladt at gøre brug af navigationsapparat eller mobiltelefon for at lokaliserer de faste radarkontrolposter.

Campingvogn/ campingbil

Vær opmærksom på, at antallet af faciliteter for campingvogne på de græske øer er begrænset. Rejser du med en bil med campingvogn betaler du dobbelt på betalingsvejene. Vejskatten for en campingbil er dog endnu højere end den samlede vejskatspris for en bil med campingvogn.

Maksimalt tilladte mål

Højde 4m, bredte 2,55m og maksimale længde 18m (hvoraf påhængsvognen maks. 12m).

Brændstof

Det er nemt at få fat i blyfri benzin og diesel. Det er nemt at få fat på LPG på det græske fastland.

Tankstationer

Tankstationerne i og rundt om de store byer lukker ved midnatstid, andre steder holder de åbnet mellem kl. 7.00 og kl. 22.00.

Betalingsveje

På forskellige græske veje skal du betale for at må køre på dem. Du kan kun betale kontant og altså ikke med kreditkort.

Alarmnumre

112: Det nationale alarmnummer til politi, brandvæsen og ambulance.

Campere

Det er ikke tilladt frit at campere, hvor man vil. De fleste campingpladser er af yderst gedigen kvalitet. De sanitære faciliteter er for det meste velholdte. Campingpladser med afgrænsede pladser findes på fastlandet og på halvøen Peloponnesos. Campingpladserne på de græske øer er mest indrettet til teltcampister. Hold regning med, at de fleste campingpladser ved havet er mere stille uden for højsæsonen end om sommeren. Det kan ske, at du ikke kan gøre brug af alle faciliteter.

Færger

Hold regning med at antallet af pladser for campingbiler på færgerne er meget begrænset. Rejser du til Grækenland via Italien i højsæsonen kan det anbefales at bestille plads i god tid. Det er en god ide at bestille billet til færgerne mellem de græske øer dagen i forvejen.

Praktisk
  • Det er muligt at dyrke dybhavsdykning i specielle områder. Det er kun tilladt under ledelse af en dykkeinstruktør.
  • Sørg for altid at have en adapter til stikkontakterne med.
  • Det kan anbefales at drikke (mineral)vand fra flaske i stedet for vandet fra hanen.